
Mijn oom is chefkok geweest bij de marine. De man is nu 93 jaar en nog zo vitaal als wat. Zijn geheim: Discipline! Hij staat in de ochtend op en begint gelijk een ochtend routine met rekken en strekken, vervolgens even een licht ontbijt en dan weer even wat beweging. Zo kan hij goed de dag beginnen.
Maar buiten die beweging is hij ook heel strikt met zijn eten. Hij zorgt er voor dat hij geen overgewicht krijgt of een te hoog cholesterol. En hij zweert bij twee ingrediënten: Kurkuma en gember. Dit gaat elke dag door zijn maaltijden heen.
Op de meeste foodie-sites worden gember en kurkuma ook vaak gebruikt. En met goede reden…
Voordelen Gember
- Het is ontstekingsremmend
- Het is goed tegen pijn, met name menstruatiepijn
- Goed tegen artrose en artritis
- Helpt bij de opname van voedingsstoffen
- Het houd je bloedsuikerspiegel in balans
- Het is tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel
- Heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen
- Het verbeterd de hersenfuncties
- Het is werkzaam bij de preventie van kanker
- Het is goed tegen misselijkheid
(Bron: https://energiekevrouwenacademie.nl/gember-tien-redenen-om-dit-knolletje-volop-te-gebruiken/ )
Voordelen Kurkuma
- Het ondersteund de spijsvertering
- Het verhoogt het libido
- Het helpt je soepel te houden
- Het is een sterke antioxidant
- Bevordert de productie van serotonine en dopamine
- Het is zuiverend voor de lever
- Het is gunstig voor de bloedsuikerspiegel
- Het is gunstig voor de bloedvaten
- Het vermindert het cortisolgehalte in de hersenen
- Het stimuleert de productie van maagsappen
Let op!
Het artikel van Marjolein Dubbers op de site van energiekevrouwenacademie.nl wordt wel gewaarschuwd tegen gember als je bloedverdunners neemt of galstenen hebt. Het kan ook opvliegers en nachtzweten juist verergeren.
Gezondheidsplein.nl waarschuwt bij overmatig gebruik van kurkuma voor een droge mond, maag- en darmklachten en leverschade. Ook wordt het afgeraden indien je hormoontherapie krijgt.
Vroeger gruwelde ik van gember. De geur alleen al. En dan zat mijn oom voor mijn neus een boterham met gemberjam te eten. Of een pannenkoek met gember. Ik vond dat dan doodzonde. Waarom zou je je pannenkoek zo bederven als er ook stroop, appel en kaneel is. Kurkuma kende ik al helemaal niet. Maar inmiddels ben ik beide zelfs lekker gaan vinden. Alleen nog steeds niet op mijn pannenkoek.

Ik kook er zelf regelmatig mee. Zo kan je zelfs een Hollandse pot een kruidig tintje geven. En ik hou van dingen uitproberen. Zo maakte ik een keer een Golden milk. Ook wel bekend als kurkuma latte. Maar dat is echt niet voor mij. Die combinatie door de melk of havermelk heen roept bij mij niets positiefs op.
Maar tijdens een verkoudheid heb ik een keer een mix gemaakt van deze wonder middeltjes! Nu noem ik het Channy’s Booster. Of eigenlijk noemde mijn vriend dat zo. Want nadat je het hebt gedronken voel je je een stuk frisser. Alsof je een bakje koffie op hebt.
Het begon eerst met alleen heet water, citroensap en bloemenhoning. Maar daar voeg ik nu dus de gember en kurkuma aan toe. Er zal ongetwijfeld wel ergens online een soortgelijke drank bestaan. Ik claim dan ook geen rechten. Maar wij genieten er toch regelmatig van. Zeker in de koude maanden. En in de zomer dan soms afgekoeld en te drinken als booster ice-tea. Zie link voor samenstelling ingrediënten: https://www.chantyscositas.nl/fooood/1170618_channy-s-booster
Ik merk echt verschil. Bijvoorbeeld dat ik minder verkouden ben en minder verzuring heb. Mijn weerstand wordt steeds beter. Ook zorgt het er door het frisse zuur van de citroen voor dat mijn opstarttermijn in de ochtend iets wordt verkort en dit avondmens ook in de ochtend productief kan zijn.